8

Prostředí poslední doby ledové

V poslední době ledové byla na euroasijském kontinentu rozšířena některá velká zvířata, která lidé  (především neandrtálci) lovili.

Přiřaď ke jménům velkých živočichů žijících před tisíci lety v tundře obrázky:

nosorožec srstnatý
mamut

Pro lov tak velkých zvířat se lidé sdružovali do velkých tlup. Existují názory, že již v této době začal člověka provázet pes.

Které zvíře je zřejmě předchůdcem psa?
Autor: Սերգեյ Զալինյան – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32628057
Uvaž, proč se asi někteří vlci přes svou plachost snažili být blízko lidí?

Z vlků žijících v blízkosti lovců se zřejmě postupně vyvinul pes, kterého lidé naopak začali využívat při lovu. Odhaduje se, že pes takto začal provázet člověka už asi před 17 000 lety.

 V době okolo 10 000 – 8 000 let před n. l. se v Evropě oteplilo a příroda se na celém euroasijském kontinentu začala výrazně měnit. Na mnoha místech z ledovců vznikala jezera, vytvářela se půda, místo tundry se rozšiřovaly lesy a měnily se druhy živočichů.

 Lovnou zvěř začala představovat jiná zvířata, z nichž mnohá žijí i v současné době.

Která zvěř to tehdy asi byla?

Častou obživou byl také rybolov. Lidé zřejmě začali postupně žít v malých dočasných příbytcích a stěhovali se z místa na místo.

Tlupy lovců se v této době  zmenšovaly na rodové skupiny.

Uvaž, co asi bylo příčinou? Jak velcí byli živočichové, které lovili v porovnání s minulostí?
Z čeho asi můžeme usuzovat na způsob života lidí v této době?

Který materiál z přírody lidé v té době využívali? Uveď alespoň 3 příklady a u každého uveď, k čemu tento materiál byl vhodný:

Předměty, které lidé využívali, byly již v porovnání se starším obdobím doby kamenné dokonalejší a rozmanitější; lidé používali i luky a šípy, sítě a jednoduché čluny.


11