39

Změny hospodaření v lesích

Prohlédni si, které stromy se nyní vysazují v místech, kde již kůrovcová kalamita byla a suché lesy se musely vykácet? Přiřaď jména stromů k obrázkům listů

buk
javor mléč
javor klen
jedle
duby

Velmi často se vysazují i další druhy stromů. Přiřaď jména stromů k obrázkům listů

olše šedá
bříza
jeřáb
lípy
olše lepkavá

S pokračující kůrovcovou kalamitou a oslabení lesů suchem bude jistě změna v zastoupení pěstovaných druhů ve prospěch listnáčů pokračovat rychleji a ve větším rozsahu, než jak se předpokládalo v uvedených grafech z roku 2018.

Po rozsáhlém kácení je totiž každoročně obnovována větší plocha porostů než za normálních okolností, kdy se obnovuje (zalesňuje)  plocha, která činí jen o něco málo více než 1% celkové plochy lesů. Při vytěžení porostů na 1/100 lesní plochy při předpokládaném obmýtí zhruba 100 let (tj. doba, kdy dorostou stromy takových rozměrů aby se mohly těžit) je zajištěn každoroční pravidelný výnos z lesa – udržitelné lesní hospodářství.

Zpravidla je nutno velké paseky (holiny) zalesnit uměle sazenicemi vypěstovanými ve školkách. Někdy je výhodné i využití t.zv. přípravných dřevin (nejčastěji břízy) a teprve pod ochranou porostu břízy vysazovat citlivější cílové dřeviny, t.j. ty, které chceme vypěstovat až do stáří cca 100 let nebo více (tj. prakticky všechny listnaté i jehličnaté stromy vyjma břízy, vrb, osiky a topolů, olší – tedy dřevin, které se obvykle nedožívají vyššího stáří a přitom dokáží osidlovat i nepříznivá stanoviště)

VK - compiled from free sources

Navíc nové výsadby musíe chránit před konkurencí bylin a trav ožínáním (nebo chemicky herbicidy), proti poškozením zvěří oplocením nebo nátěry tzv. repelenty, což jsou látky, které nejsou pro zvěř jedovaté, ale odpozují ji svou chutí či zápachem.

VK kompilace z volných  zdrojů

Tam, kde jsou staré stromy těženy postupně (ne najednou) se lesníci snaží využít obnovu přirozenou (les vzniká přirozeně ze semen zbývajících stromů)

Jak se pečuje o smíšený les dál?   Co je to probírka?  

Těžba dřeva z lesů je těžká a odpovědná  práce  a stále více se při ní používají velké stroje. Lidem ulehčují práci, ale podívej se, co také nesprávným použitím mohou způsobovat.

Heikki Valve [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons
V. Kalina

Po těžbě dřeva vždy samozřejmě zůstávají v lese zbytky dřeva. Část se jich může odvézt a využít jako zdroj energie, ale část musí v lese zůstat.

Připomeň si, jak se zbytky dřeva mohou využit pro získání energie? 

Proč musí alespoň část dřeva v lese zůstat? 

Kdo zůstává nejlepším pomocníkem dřevorubců i v obtížných podmínkách a který les nepoškozuje?    

https://pxhere.com/cs/photo/785550 CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)  Public Domain Dedication
V. Kalina
K čemu může vést těžba stromů na prudkém svahu?

Uvaž, jak se musí na takových svazích těžit les?  Co bys navrhnul(a) ty? 

Dřevo z lesů, kde se hospodaří správně, se označuje touto značkou.

Autor: Metronom GmbH/Julia Gotthold, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39549417
Co dělají lidé, když chtějí podpořit, aby se v lesích nepoužívaly škodlivé látky a aby těžba dřeva byla k lesu ohleduplná?

               

Značka FSC znamená Forest Stewardship Council (FSC) = hospodaření v lese blízké přírodě

Pro práci v lese (podobně jako v jiných oblastech) každý má získat potřebné znalosti. Vyhledej jeden příklad  povolání pro práci v lese a napiš, jak je třeba se pro tuto práci připravit.   

(Můžeš využít „cestu“ :  http://www.nsp.cz/  -  katalog povolání  - povolání  - odborné směry  - lesní hospodářství)


11