8

Kde u nás je a jaký význam má vápenec?

 

Vápenec má mezi ostatními běžnými horninami odlišné postavení. Je pouze z jediné látky a také původ této horniny se liší od ostatních. 

Prohlédni si následující obrázky a připomeň si, z čeho vápenec vzniknul, do které skupiny hornin patří a co o tom svědčí?  

Jestliže jsi zapomněl, zjisti to a doplň do následujících vět ve správném tvaru slova:  mořský organismus, usazený , zkamenělina, vrstva.

Vápenec vzniknul ze schránek  , které se po mnoho milionů let již od starohor hromadily ve na dně moří. Patří mezi horniny a jsou v něm časté různé  organismů.

By Jens Galsgaard - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56592293
By cs:ŠJů - Self-photographed, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5170514

                                    vápenec                                                      Bránická skála – přírodní památka

Zjisti a napiš informaci o tom, kde je ČESKÝ KRAS a MORAVSKÝ KRAS, čím se tyto oblasti vyznačují, vyhledej na internetu charakteristické obrázky z těchto míst a spolu s informací je vlož sem. (Pokud máš možnost, pořiď si charakteristické obrázky samostatně.)

V naší republice se vápenec na mnoha místech těží (nebo už dříve těžil)  pro různé použití ve výrobě.   Podívej se nejprve na jedno starší  a  jedno nedávné  místo:

Přečti si zajímavost o bývalém vápencovém dolu Amerika na adrese https://mapy.cz/zakladni?x=14.1997953&y=49.9602056&z=17&source=base&id=1892226

 a prohlédni si soubor fotografií, jak člověk může zcela změnit krajinu na adrese: https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_Amerika#/media/Soubor:Lom_Velk%C3%A1_Amerika4.jpg

Autor: cs:ŠJů – Fotografie je vlastním dílem, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3842040

                    lom  Amerika  u Berouna

Také rozsáhlá těžba vápence, která skončila v roce 2019 zcela změnila krajinu – tentokrát u Štramberka. V které části republiky to je ? Zjisti: 

Daniel Baránek, license: CC BY-SA 4.0;  https://cs.wikipedia.org/wiki/Kotou%C4%8D_%C5%A0tramberk#/media/Soubor:Kotou%C4%8D,_v%C3%BDhled_J,_02.jpg
Zjisti, kde ve vašem okolí byly vápencové doly nebo lomy v minulosti a v co se většinou změnily . Zpracuj informace (pokud je to nedaleko, přilož fotografii) a vlož je sem.

Jaký je rozdíl mezi dolem a lomem? 

V co se často lomy mění, když v nich lidé přestanou těžit ?  Využij odkaz https://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:T%C4%9B%C5%BEba_v%C3%A1pence_v_%C4%8Cesku,

Vyhledej několik příkladů a zobecni, k čemu vede sukcese:

Jedno z mála míst, kde se ještě v současné době u nás těží vápenec, najdeš v obci Prachovice, nebo Úpohlavy v Polabí .Zjisti, v které části republiky  tyto obce jsou :  

A co je s těžbou vápence spojeno: 

Proč  můžeš jednoduše v přírodě poznat vápenec pomocí i slabé HCl? Napiš jméno této sloučeniny: 

Napiš, jak probíhá tato reakce: CaCO3  + 2 HCl   =   CaCl2  + H2O  + CO2

Vyjádři průběh této i následujících  reakcí slovy: 

Proč vápenec pokapaný kyselinou chlorovodíkovou šumí?

Každý asi ví, že při stavbě se ke spojování cihel nebo tvárnic používá malta; její nezbytnou součástí je hašené vápno, které se při přípravě malty vytváří z páleného vápna.

Vyjádři podle tří chemických rovnic slovy děje, které s používáním malty souvisí a napiš přitom, která chemická sloučenina je pálené vápno, a která je hašené vápno.:

  1. co vzniká tepelným rozkladem vápence:

   CaCO3           teplem     →   CaO + CO2

  1. jak vzniká hašené vápno

     CaO+ H2O   =   Ca (OH) 2

  1. proč malta s hašeným vápnem postupně ztvrdne

   Ca (OH) 2  + CO2   = CaCO3  + H2O

Doplň větu:

Malta spojí cihly proto, že obsahuje  ,a to se na vzduchu vlivem  mění na pevný uhličitan .


11