Typ: Ukol
20288:Potřebné látky v potravě
Potřebné látky v potravě
Proč musíme jíst?
Potraviny se obvykle podle různých výživových látek rozdělují na 4 základní skupiny:
| Potraviny: | výživové látky | 
| Obiloviny, brambory, těstoviny a luštěniny | sacharidy, bílkoviny, vlákniny, vitamíny (hlavně C a B), minerály | 
| Zeleniny a ovoce | vitamíny (hlavně C), sacharidy, kyselina listová, draslík, vláknina, mikrobiogenní až stopové prvky | 
| Mléčné výrobky, maso, ryba, vejce, sója | bílkoviny (některé esenciální), železo, vápník, vitamín B, mastné kyseliny | 
| Tuky a oleje | vitamín A, vitamín D, vitamín E, esenciální mastné kyseliny | 
Ověř si své znalosti o potravinách, které se běžně využívají. Ověř si nejprve, zda znáš odpovědi na následující otázky – a pokud bys potřeboval něco ke své odpovědi zjistit, označ si potravinu v tabulce – a můžeš si své znalosti prohloubit z internetu.
Uveď příklady jednoduchých i složených sacharidů:
| Jednoduché | |
| Disacharidy | |
| Složené | 
Čím se liší sloučeniny, které tvoří pevné tuky od kapalných tuků – olejů?
Uveď příklady pevných tuků a rostlinných olejů:
| Pevné tuky | |
| Rostlinné oleje | 
Sodík a stejně i draslík jsou obsaženy v malém množství v každé buňce těla – jsou důležité pro průběh mnoha reakcí v organismu. Podobně jsou nezbytné i mnohé další stopové prvky – např. jód.
Napiš (nebo vyhledej a napiš), jaký význam mají uvedené vitamíny:
| Vitamíny | význam | 
| Vitamín A | 
 | 
| Vitamíny B | 
 | 
| Vitamín C | 
 | 
| Vitamín D | 
 | 
| Vitamín E | 
 | 
| Vitamín K | 
 | 
Velký příjem některých výživových látek je pro zdraví nebezpečný.
Přečti si následující text – a posuď, zda jíš zdravě.
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by dospělý člověk neměl celkově za den přijímat více než 5 g soli. U nás se obvykle spotřebuje soli daleko více – průměrně až 12g na osobu. Přebytek soli způsobuje hlavně nemoci srdce a cév – je spojen se smrtí mnoha lidí..
Nebezpečná je také záliba ve sladkostech, protože velká spotřeba cukru vede k obezitě.