11

Jak nás varuje chuť 

Chuť umožňují zvláštní buňky v dutině ústní zejména na jazyku, které jsou schopny určovat kyselost, sladkost, slanost a hořkost.

Kombinací těchto vjemů vzniká celkový pocit chuti.

Proč je chuť pro tebe důležitá?
Co máš rád(a) k jídlu? Uveď 2 nejoblíbenější potraviny:

Zamysli  se a urči chuť, kterou v těchto potravinách můžeš zejména rozlišit:

1. potravina:  

2. potravina   

V posledních letech se do upravovaných potravin často přidává zvláštní chuťový vjem připomínající chuť masa, který vyvolávají  některé aminokyseliny (především kyselina glutamová). Tento vjem se někdy označuje jako pátý chuťový vjem.

V současné době je tato chuť značně oblíbená a přídatné látky, které ji vyvolávají se v celé EU povinně označují na potravinářských výrobcích pod kódem E 621.  Tato látka zvyšuje celkovou chuť k jídlu, často vede k přejídání – a není ještě zcela jisté, zda nemá některé negativní vlivy u dětí.  Proto se její používání doporučuje jen ve velmi malých množstvích.

 

Na některých výrobcích (např. na uzeninách a různých potravinových doplňcích) jsou uvedena u písmene E různá čísla – tzv. „éčka“.

Vyber si dvě takové zabalené potraviny doma nebo v obchodě, napiš jejich název a spočítej, kolik různých „éček“ je na obalu potraviny označeno.

1. potravina: 

2. potravina: 

Jednotlivá „éčka“ jsou hodnocena z hlediska zdraví tak, aby nepřekračovala stanovené normy. Pro zdraví je však vždy lépe, když takových přídatných „chuťových“ látek v potravě je co nejméně.

 

Chuť nás může upozornit na nezvyklé látky zejména jejich hořkostí.

Můžeme se spolehnout na chuť, že s její pomocí rozlišíme nebezpečné jedovaté látky?
Uveď příklady jedovatých hub:

Podle čeho odlišíš tyto houby? Vyhledej jejich obrázky, nakresli je – zvýrazni jejich poznávací znaky a zakroužkuj tu, která je nejvíce nebezpečná.

Vlož obrázek sem:
Proč je tak nebezpečná? Proč si ji lidé pletou s jedlými houbami?

11