60

Kteří živočichové jsou nejjednodušší?

Jistě málokdo si všimnul těchto živočichů, přestože žijí na mnoha místech kolem nás.  Jsou to nezmaři – hnědý a zelený (zelenou barvu nezmara způsobují řasy, které nejsou součástí jeho těla).

Odhadni a napiš jména pod obrázky: 

Lifetrance at en.wikipedia, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons; https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Hydra_oligactis.jpg
Von Frank Fox - http://www.mikro-foto.de, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20226741

                                                                                       

Porovnej – a doplň:

jak získává energii pro život rostlina ? .

z čeho získává energii pro život každý živočich? .

Prohlédni si obrázky a doplň větu o slova:      noha,    chapadla

Nezmaři jsou nejjednodušší živočichové, kteří v naší přírodě žijí ve stojaté a pomalu tekoucí vodě i v jarních loužích na poli apod. – jsou velcí jen okolo 1 cm. Jejich tělo tvoří jedna  přilepená k podkladu a  kolem ústního otvoru.

Prohlížej si následující popsané obrázky  a doplňuj podle nich věty pod  obrázky.

Zdroj obr. učebnice D. Kvasničková
Zdroj obr. učebnice D. Kvasničková
Zdroj obr. učebnice D. Kvasničková

Když se nějaká potrava (prvok, perloočka apod.) dotkne těla nezmara, nezmar ze svého povrchu vystřelí , kterou kořist omráčí a pomocí chapadel ji přitáhne do mezi .

Odtud se potrava dostává do jeho těla – do , kterou tvoří 2 vrstvy buněk: .

Mezi nimi jsou navzájem propojené nervové buňky, které vytvářejí nervovou soustavu  a při podráždění (dotknutí potravou) vyvolají postupný stah celé .

V buňkách se v potrava využije.  Buňky láčky přijímají také potřebný pro uvolňování energie z potravy. Nestrávené zbytky se z láčky jediným otvorem vyvrhují ven.

Nezmaři se v průběhu roku rozmnožují nepohlavně tzv. pučením  a na podzim na noze nezmara vyrůstají pupeny obsahující pohlavní buňky samičí i samčí (je oboupohlavný  - hermafrodit); po splynutí samičí a samčí buňky se vyvíjí  nový jedinec.

Zajímavost:

Daleko větší množství živočichů, kteří jsou příbuzní našemu nezmarovi, žije v mořích; jsou to různé medúzy. Jejich život je složitější, ale základem jejich těla je také jednoduchá „láčka „ – stačí si představit nezmara odpoutaného od podkladu a obráceného o 180stupňů.

Autor: derekkeats – Cyanea capillataUploaded by berichard, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8824099

Délka chapadel této medúzy je až 37 m – a je pokládána za nejdelšího živočicha vůbec.

V loužích, v bahně, na kamenech v potocích i na podobných místech u nás často najdeme další živočichy  s velmi jednoduchou stavbou těla. Nejčastěji to bývá ploštěnka mléčná, která se živí také dravým způsobem života a pohybuje se z místa na místo pomocí svalu pod pokožkou. Je to častá potrava ryb.

By Holger Brandl, HongKee Moon, Miquel Vila-Farré, Shang-Yun Liu, Ian Henry, and Jochen C. Rink - PlanMine - a mineable resource of planarian biology and biodiversity. Nucleic Acids Res. 2016 Jan 4; 44(Database issue): D764–D773., CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47108232

Prohlédni si základní části těla ploštěnky, všimni si, čím se její tělo odlišuje od těla nezmara – a odhadni, s čím to asi souvisí.

Pozoruj obrázky pod následujícími větami a věty doplňuj o tato slova:

jedním, oči, uprostřed, rozvětvená, aktivní, vylučovací, odpadní látky, potrava, samčí i samičí, obojetného

Na těle je zřetelná hlavová část, ve které jsou , které umožňují vyhledávání  potravy.

 trávicí soustava začíná otvorem těla , kterým se přijímá potrava i odstraňují nestrávené zbytky.  vznikající při uvolňování energie pro život z těla vylučují zvláštní buňky soustavy po stranách těla ploštěnky.

Každá ploštěnka obsahuje zároveň  pohlavní buňky, které si při rozmnožování vyměňují. Ploštěnky mají  pohlaví.  

Zdroj obr. učebnice D. Kvasničková

11