52

Příklady pěvců v naší přírodě

V sadech, zahradách a  v okolí lidských obydlí žije poměrně velké množství nevelkých a různě vybarvených ptáků, kteří se různě se ozývají – zpívají a zpříjemňují prostředí kolem nás.   Patří do největší systematické skupiny pěvci, do které  patří přes 5500 různých druhů ptáků.

V naší přírodě někteří pěvci žijí v lesích, jiní u vody, na polích, v zahradách a nebo přímo u lidských obydlí. Živí se často hmyzem, takže jsou zejména v sadech a zahradách nepostradatelnými pomocníky v boji proti škodlivému hmyzu, a to zejména v jarním období, kdy se starají o mláďata, která hmyzem krmí. Někteří žijí samotářsky a o jejich přítomnosti např. v lese nás přesvědčuje spíše jejich zpěv, kdežto jiní se v dospělosti po vyvedení mladých shlukují  a vytvářejí i značně velká hejna, která dovedou zlikvidovat plody třešní  nebo hroznové  víno na velkých plochách. Někteří s námi zůstávají po celý rok, jiní přilétají jen na teplejší období  - a na zimu se stěhují do teplejších oblastí.

Určitě jsi  už často viděl mnohé z těchto pěvců, především ty, kteří žijí v našich zahradách a sadech – i v zeleni v okolí našich domovů – a určitě jména mnohých znáš i z řady písniček, říkadel a básniček .

Zkus se přesvědčit, zda a jak tyto ptáky znáš – a postupuj takto:

Nejprve si uvedeme nejméně 10 jmen pěvců, kteří u nás žijí celoročně na zahradách a v okolí našich domovů - a často v zimě přilétají ke krmítkům, která pro ně připravujeme.   Jsou mezi nimi tito drobní pěvci:  sýkora koňadra, sýkora modřinka, rehek zahradní , vrabec domácí, hýl obecný, pěnkava obecná, zvonek zelený,  stehlík obecný, drozd zpěvný, strnad obecný

Prohlédni si  jejich následující obrázky  a napiš pod ně jejich jména – a podobně pokračuj i dále.

VK - kompilace z volných zdrojů
                   
VK - kompilace z volných zdrojů

                                                    

                                                   

Někteří pěvci k nám naopak na jaře přilétají, vyvádějí u nás své mladé – a na podzim zase odlétají  do teplých krajin. Jistě poznáš, jak vypadá jiřička obecná  a vlaštovka obecná. Doplň pod obrázky jména těchto pěvců a zjisti, kdy k nám přibližně přilétají a kdy odlétají.

VK - kompilace z volných zdrojů

                                                                         

Vlaštovky a jiřičky přilétají  a odlétají .

Někteří pěvci žijí většinou v lesích, které oživují v průběhu teplých období svým zpěvem – jako např. sýkora uhelníček a sýkora parukářka.

VK - kompilace z volných zdrojů

                                                                                           

Někteří z lesních pěvců  na zimu obvykle odlétají do teplejších krajin, ale někteří jedinci u nás zůstávají i přes zimu a přilétají blíže k lidským obydlím ke krmítkům. Jsou to například: červenka obecná, drozd zpěvný, pěnkava obecná nebo čížek lesní.

Nejmenší lesní pěvec je zřejmě králíček obecný, jehož zpěv slýcháme ve smrkových lesích.

Napiš jména také k obrázkům těchto ptáků:

VK - kompilace z volných zdrojů

                                                   

VK - kompilace z volných zdrojů
VK - kompilace z volných zdrojů

                                                  

V krajině mezi poli často slyšíme hlas skřivana polního, nebo zahlédneme konipase lučního či strnada obecného. Připiš jejich jména pod následující obrázky.

VK - kompilace z volných zdrojů

                                                          

Mezi pěvce patří také následující ptáci, jejichž zpěv je značně nelibý  a známe je hlavně z naší zimní krajiny, kdy se někteří shromažďují do větších hejn.  Zkus správně přiřadit jména vrána černá, vrána šedivka, havran polní, straka obecná a kavka obecná.  Jejich hlasivky jsou tak utvářené, že někteří z těchto ptáků  (zejména kavka) se dokonce mohou naučit několik slov. Příbuzné jim jsou  také velmi nápadně vybarvené sojky – jako sojka obecná.

                                                          

VK - kompilace z volných zdrojů

                                                           

Naopak  někteří větší ptáci, které dobře známe z našich zahrad i z velkých hejn ve městech patří do zcela jiného řádu ptáků - tzv. měkkozobých. Jsou to zejména holub domácí  a hrdlička  zahradní, jejichž společným znakem je tvar zobáku, který je na konci tvrdý – a na základně ho tvoří měkčí ozobí.

VK - kompilace z volných zdrojů

                                                                    


11