Typ: Vyklad
88931:ML_Ž
Metodický list = žák
Co k experimentu potřebujeme:
- teplotní senzor (1)
- světelný senzor (2)
- baterku (3)
- širší 500 ml kádinku se studenou vodou (4)
- zkumavku s vaječným bílkem (5)
- elektrický vařič (6)
Schéma experimentu:
Jak budete postupovat:
- Zkumavku s vaječným bílkem a teplotním senzorem vložte do kádinky se studenou vodou.
- Světelný senzor připevněte na stojan tak, aby na něj dopadalo světlo z baterky projíždějící zkumavku s bílkem.
- Zapněte vařič a ohřívejte vodu v kádince. Zároveň spusťte měření závislosti osvětlení a teploty od času. Doporučený čas měření je 5 až 10 minut v závislosti na výkonu vařiče.
- Když se bělmo stane neprůhledné, měření ukončete.
Zpracování naměřených dat:
- Z křivky závislosti teploty na čase a osvětlení od času, případně z tabulkových hodnot určete teplotu denaturace vaječného bílku.
Popřemýšlejte nad zadanými otázkami:
- Co je to makromolekula? Můžeme ji vidět pouhým okem?
- Víte, jaká je úloha bílkovin v živých organismech?
- Uveďte příklady přírodních a umělých látek složených z makromolekul.
- Co se stane, pokud se polijeme vroucí vodou nebo čajem?
Náměty na další aktivity:
- Pokuste se experiment realizovat tak, že teplotní senzor ponoříte do vody a ne do zkumavky s bílkem.
- Jak se změní teplota denaturace? Která teplota je naměřená přesnější a proč?