5

Téma: Spotřeba vody v domácnosti

 Metodické poznámky:

 Úkoly z tohoto zadání navazují na úlohy, které jsou uvedeny v části „Voda“.

K úkolům bodu 4. ot. 1 – 4 je třeba mít na paměti, že rozdílné možnosti budou mít žáci ve městech, kde je možné informace na internetu vyhledat, jiná situace bude v místech – obce, vesnice, kde je buď veřejný vodovod a kanalizace, nebo obyvatelé čerpají vodu z vlastních studní a nejsou například napojeni na veřejnou kanalizaci.  Tyto informace nejsou často zveřejněné na internetu.  V tomto případě může vyučující zvolit možnost získání informací formou rozhovoru, vyhledání informací v literatuře, novinách atd. s tím, že žáci zjištěné informace zpracují do elektronické podoby /dokumentu Word, PowerPointové prezentace/.

 

  1. Víš, kolik vody spotřebuje vaše domácnost? Zjisti, na jaké činnosti se spotřebuje v domácnosti nejvíce vody? Víš, kolik litrů vody spotřebuješ při sprchování nebo mytí nádobí?
  1. Vypiš všechny činnosti, při kterých doma potřebuješ vodu.
  1. Vytvoř v programu Word tabulku, do které budeš zaznamenávat činnosti během dne, při kterých potřebuješ vodu a kolik litrů spotřebuješ. Srovnej spotřebu vody během pracovního dne a o víkendu. Zdůvodní rozdíl ve spotřebě. Navrhni, kde a jakým způsobem můžeš spotřebu vody snížit.
  1. S pomocí internetu zjisti:

Ukázka obrázků

11