10

Co jsou pesticidy

Čím se živí živočichové, kteří hospodářským rostlinám na polích škodí ?
Jak se označují takoví přemnožení živočichové?

Napiš pod obrázky jména dvou nejznámějších škůdců zemědělských plodin a připiš k nim, na kterých plodinách nejvíce škodí.

Dieter TD, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported;  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Feldmaus_Microtus_arvalis.jpg
Wikimedia Commons :Adámozphoto  / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0);  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/Imago_of_Colorado_potato_beetle_on_leaf_with_eggs.jpg

Jména:                                                     larva

Škodí:                                                                               

Prohlédni si fotografii dalšího škůdce  .

J Hůla
Photo by Yue Jin. Image Number K11192-1 This image is in the public domain because it contains materials that originally came from the Agricultural Research Service, the research agency of the United States Department of Agriculture.  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stem_rust_close_up.jpg
Ze které skupiny organismů jsou původci takových nemocí rostlin?

Označ, jaké organismy to jsou? 

Co to znamená?
Kam se dává sklizené obilí pro výrobu potravin? Škodí něco zemědělcům také tam? Uveď příklady:

Napiš pod fotografii jméno živočicha.

Autor: neznámý – https://web.archive.org/web/20050305082647/http://www.nigms.nih.gov/research/modelorganisms.html, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28335

                 

Proti škůdcům v intenzivním zemědělství je rozšířené využívání pesticidů. Vysvětli proč.:

Pesticidy  (či biocidy) jsou velmi různé  a obvykle se ještě označují podle latinského názvu skupiny organismů, na kterou jsou zaměřeny.  Proti hmyzu  (Insekta) jsou insekticidy, proti houbám ( Fungi)  fungicidy apod.

Přečti si zajímavost o jednom z insekticidů:

Po 2.světové válce byl na celém světě nejběžnější insekticid DDT objevený v USA. Bílý  velmi účinný prášek se používal proti hmyzu včetně blech a vší po celém světě  a byl považován za velký přínos pro zemědělství i pro boj proti nepříjemnému hmyzu kdekoliv jinde. Objeviteli DDT byla udělena i Nobelova cena.  V roce 1962  však vyšla kniha spisovatelky a bioložky Rachel Carsonové Mlčící jaro, ve které popsala, jak vlivem DDT vymírá příroda v USA  v místech, kde se DDT používá. Nejvíce byli postiženi draví ptáci, v jejichž těle se DDT nahromadilo. Důsledkem bylo, že skořápky vajec těchto ptáků byly příliš tenké, mláďata se nemohla vyvinout  - a hrozilo rychlé vymření i orla, který je ve znaku USA.

Lidé si začali uvědomovat, že hrozí zkáza, která se může týkat i jich – a nakonec po demonstracích bylo DDT v roce 1972 zakázáno. Poté následoval zákaz i jinde po celém světě.

Vědecké bádání dokázalo, že DDT i některé jiné látky mohou velmi výrazně ovlivnit i zdraví lidí, že  působí velmi významně na hormonální soustavu. 

V současné době se DDT ještě stále využívá, a to hlavně jen v některých zemích v Africe a v Asii , kde hrozí rozšíření epidemie malárie.

Připomeň si, co je OBĚH LÁTEK V PŘÍRODĚ a vyjádři ho jednoduchou kresbou – kresbu vlož sem.
Co se děje s látkami, které se v přírodě nevyskytují – jsou cizorodé?

Připomeň si potravní pyramidu a nakresli hromadění cizorodých látek. Ke každému stupni pyramidy (nakresli 4 stupně) napiš přibližný počet jedinců, ve kterých je cizorodá látka z prostředí obsažena; obvykle jde o desetinásobné zvyšování koncentrace.

Vyber a doplň podle svého obrázku správná slova: rozkládají, nerozkládají, býložravci, rostliny, malí dravci, velcí dravci

Cizorodé látky se v potravních řetězcích . Ty, které jsou obsaženy v 1000 jedincích se přibližně hromadí nejprve v tělech 100 , pak v tělech 10 a nakonec v těle jednoho dravce.

Proč DDT nejdříve ohrozilo život velkých dravců?
Na které části potravních vztahů bývá člověk, který jí maso?
Měli lidé oprávněný strach před rozšiřováním DDT?

DDT se v současné době využívá pouze v oblastech, kde žijí komáři (ze skupiny – rodu – Anopheles), kteří roznášejí malárii. U nás je zakázané.

V kterých oblastech a v jakém prostředí žijí tito komáři?
Proč se říká, že používání DDT je „vyhánění čerta ďáblem“? Vysvětli svými slovy.
Uvaž, proč zpočátku lidé nebyli tak opatrní v používání pesticidů, jako jsou nyní:

V současné době se jako pesticidy používají jiné látky, které se v prostředí rychleji rozkládají, kontroluje se jejich množství i obsah jejich zbytků (reziduí) v potravinách vyrobených z takto ošetřených hospodářských plodin. Opatrnost je důležitá, protože zbytky (rezidua) některých pesticidů mohou ohrožovat hormonální soustavu člověka.

Jaký význam má v těle člověka i jiných organismů hormonální soustava?

Na pole se tyto látky rozptylují různým způsobem:

By Philiproyds - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14511887
Autor: Deutsche Fotothek‎, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6395019
Uvaž, proč jsou takové způsoby využívání pesticidů zvláště špatné?
Jak je možno zbavovat se plevele na zahrádkách bez používání těchto látek?
Mohou tyto látky využívat zemědělci, jejichž produkty se označují jako bioprodukty?
A proč bývají takto označené potraviny obvykle dražší?

11