24

Strojírenský průmysl

Prohlédni si mapku - příkladů oblastí, kde jsou u nás velké strojírenské podniky.

VK -  kompilace z různých zdrojů

Napiš do tabulky přehled hlavních strojírenských oblastí (podle mapky) a ke každé uveď příklady:

výroba

příklad míst výroby

Kromě uvedených výrobních oblastí strojírenských podniků je u nás řada větších i malých strojírenských podniků, které vyrábějí různé užitečné a žádané výrobky. Víš o některém takovém podniku v naší republice? Pokud ano, uveď kde a čím se zabývá:  

výroba

příklad míst výroby

Strojírenské podniky obvykle dodržují určité technické normy, které  vyjadřují různé požadavky na průběh výroby a na výrobky.

 Každý podnik nějak působí i na své okolí  např. hlukem,  hromaděním odpadu a znečišťováním okolního prostředí – ovzduší, vody , půdy, živé přírodyTakové vlivy na okolní prostředí omezují tzv. emisní normy.

 Připomeň si rozdíl mezi tím, co je emise  - a co je imise.   Přiřaď tato slova na správné místo v následujícím obrázku.

EMISE
IMISE

Vyhledej, co znamená norma ISO 14 000 (–na adrese: http://www.enviwiki.cz/wiki/Normy_ISO_14000 nebo  http://www.qconex.cz/iso-14000 )  a stručně to vyjádři – napiš, jak tomu rozumíš a vlož sem: 

A ještě zjisti, co založila Evropská komise už v roce 1993 a co se uděluje podnikům, které se odpovědně starají o životní prostředí na odkazu https://cs.wikipedia.org/wiki/EMAS. Uděluje se označení: 

Co to znamená?
Má to pro podnik nějaké výhody?

Vyhledej podle zájmu strojírenský podnik v okolí a zjisti si o něm informace.  Jak se tento podnik stará o okolní prostředí?  Má podnik, který popisuješ, ocenění za péči o prostředí? Nevíš – li, pokus se to zjistit.

Uvaž, jak to asi ocení občané, pokud se to dozví…….. Co si o tom myslíš ty?


11