59

Co bylo a může být nebezpečné

Kvalita  prostředí i úroveň péče o čistotu našeho těla je velmi důležitá i proto, aby  nás nezačaly trápit různé plísně, které v současné době známe zejména z potravin.

Připomeň si, co jsou plísně a prohlédni si i zvětšení jedné z nejznámějších – plísně šedé.

VK - kompilace z volných zdrojů

Ke které velké skupině organismů plísně patří?  Doplň:   Jsou to jednoduché

https://aroundsmoke.ru/cs/dermatomikoz-nog-chto-takoe-dermatomikoz-stop-i-kak-ego-lechit-dermatomikoz-gladkoi-kozhi-tela/

Plísně jsou také původci nepříjemných kožních  nemocí např. na prstech, nehtech apod……. 

Vyber z uvedených slov  (suchá, vlhká, uzavřená, otevřená),  doplň větu a vysvětli své řešení: 

Zdravější obuv při teplém počasí je 

Poznámka: Plísně však pro nás nejsou jen nebezpečné – vždyť právě některé léky (třeba známá antibiotika) mají svůj původ právě v plísních…….

Velmi nebezpeční jsou pro nás  také mnozí jednobuněční prvoci.  Snad nejnebezpečnější nemoc způsobená prvoky je malárie, při níž se postupně za vysokých teplot rozpadají červené krvinky. Nakažení přenášejí komáři ze skupiny Anopheles (u nás se vyskytují v menším  měřítku jen na jižní Moravě) a odhaduje se, že v oblastech, kde byla zejména v minulosti malárie velmi rozšířena a ještě neexistovaly žádné léky,  zahubila okolo poloviny lidí, kteří tam kdy  žili. V současné době se jako účinná ochrana používají postřiky proti rozšíření komárů (dokonce se v oblastech s výskytem těchto komárů směly použivat i postřiky s DDT – tj. látkou, která  byla v Evropě už dlouho zakázaná pro její nebezpečné jiné vlivy na prostředí), oděvy zamezující bodnutí komáry  a tzv. moskytiery a jako lék antibiotika. U nás byli prvoci - původci malárie  vyhubeni asi před 50lety – a  komáři ze skupiny Anopheles, kteří se i u nás někdy v jižních oblastech vyskytují, nemohou tedy jako přenašeči škodit.

Prohlédni si mapku oblastí, kde jsou dosud tito komáři rozšíření, prohlédni si červenou krvinku napadenou prvokem i příklad komára ze skupiny přenašečů této nemoci a zjisti samostatně další informace potřebné pro souvislou  odpověď na otázky níže..

VK - kompilace z volných zdrojů

Odpověz souvisle:

Pro koho jsou důležité informace o různých nemocech, které u nás nejsou rozšířeny?

Co je moskytiera a co jsou antibiotika?

Proč u nás malárie nyní nehrozí?

V minulosti u nás byly poměrně hodně rozšířeny i nemoce, které působili vnitřní cizopasníci, jako je  třeba  tasemnice bezbranná  a škrkavka dětská. Jejich rozšíření závisí především na tom, jak se zachovávají předpisy při hnojení, při přípravě masa k prodeji na jatkách i na dodržování čistoty  při tepelné přípravě masitých pokrmů.

Přečti si pro zajímavost o nebezpečí tasemnice, která v minulosti u nás byla značně rozšířená – a v současnosti je u nás spíše vzácná díky přísným předpisům  pro prodej masa.

Tasemnice patří mezi tzv. ploštěnce; její zjednodušený životní cyklus je následující: z polních rostlin znečištěných výkaly člověka se vajíčka tasemnice dostávají  do trávicí soustavy skotu;  tam se z vajíček postupně vyvinou larvy, a ty pronikají do svalů dobytka. Maso na jatkách se musí pečlivě prohlížet, aby se odstranilo to, které obsahuje počátky tasemnice  - zv. boubele….. Pokud se však takové znečištěné maso  dostane do trávící soustavy člověka – hlavička tasemnice se zachytí ve střevu člověka a postupně se za ní vyvíjejí  a zvětšují  ploché články plné vajíček, které se stolicí opět dostávají na rostliny  - a cyklus se opakuje….. Délka tasemnice ve střevech člověka může být až 10 m – viz obrázek.

VK - kompilace z volných zdrojů

Usuď, proč asi u nás v současné době již nákaza tasemnicí nebývá častá  

Obdobně  (poněkud jednodušeji) se vyvíjí škrkavka dětská, která má naopak válcovité tělo -a patří mezi tzv. hlísty.

VK - kompilace z volných zdrojů

Pokus se podle obrázku stručně samostatně popsat  životní cyklus škrkavky tak, že postpně doplníš následující věty o slovana zeleninu,  proniká do krve,  škrkavky, žaludku,   hlenu, plic, často ucpává, k polknutí, tenkého střeva, dýchací cesty, často ucpává, příčiny úmrtí, opět na zeleninu, 15 cm, vajíčka , opakovat, špatné hygieně,  zvláště dětí.

Výkaly s vajíčky škrkavky se dostanou na a z neumyté zeleniny se zárodky (larvy)  dostávají do člověka; odtud potom larva a s krví se dostane do , kde vyvolá vytváření . Ten dráždí ke kašli a – a tím se larva dostává opět do žaludku a do  a do , kde dospívá. V době putování škrkavky tělem se částo střevo, krevní řečiště nebo dýchací cesty – a to jsou obvyklé . Dospělá škrkavka má válcovité tělo dlouhé až okolo a  produkuje opět . Ta se dostávají s výkaly z těla člověka  či jiné rostliny – a cyklus se může . Tak vzhledem ke každoročně na světě umírá okolo 100 000 lidí  –

 

Daleko známější jsou vnější cizopasníci – paraziti:  prohlédni si obrázky těch nejznámějších a řeš úkoly.

VK - kompilace z volných zdrojů

Text doplňuj podle svých znalostí a podle obrázků vybírej vhodná vlastní nebo nápovědná  slova v odpovídajícím tvaru : článkovaný, vajíčka, sání, larvy, kukly, dospělec, krev, savci, nepřímý, přímý, dokonalý, nedokonalý

Blechy    křídla, mají nohy přizpůsobené ke . nakladených v různých štěrbinách se nejprve vyvíjejí , které se živí zbytky – pak se zakuklí  a z  se vyvine , který se živí  sáním krve .  Je to vývin s  proměnou.  Blechy byly v minulosti velmi rozšířené a ve 14.století jako přenašeči moru (dýmějového) se podílely na jedné z největších pandemií lidí.    

Co znamená slovo pandemie? .

Veš dětská také křídla, ale celý život žije lidí. Dospělá veš přilepuje (klade) vajíčka () na vlasy  – a z nich se přímo vyvinou podobné dospělci. Je to vývoj s proměnou .
Jak se mají chovat děti v případě, že se třeba ve škole u někoho vyskytly vši? .

Jak se lidé v současné době infekčním nemocem i šíření pandemie  brání?   

Štěnice domácí také nemá zcela vyvinutá . Žije v blízkosti člověka v různých škvírách – a v noci saje jeho ; šíří se často kolem vodovodního nebo teplovodního Z nakladených se nejprve vyvinou , které jsou menší a světlejší, ale jinak se od tmavších neliší.  Patří mezi ploštice, které se vyvíjejí s proměnou .  

Představ si, že 2 kamarádi se vypravili na výlet, na kterém přespávali v různých místech a po několika dnech se vrátili domů, uklidili své batohy na místo – a za čas jejich maminka s hrůzou zjistila, že mají doma štěnice. Jak se asi štěnice k nim domů dostaly?  .Co měli chlapci po návratu z výletu udělat?

Jakým slovem se označuje odstranění takových nevítaných živočichů z domů a dalších míst? .
(Nevíš -li, vylušti tak, že na vhodná místa chybějích písmen doplníš:  2x a, 2x e,1x i.)   Drtzc

Komár písklavý na rozdíl od ostatních příkladů má v dospělosti křídla a během teplého období nás může napadat často.

Kde nás komáři nejčastěji obtěžují?  

Prohlédni si vysvětlující obrázek, jak se komáři vyvíjejí a podle toho doplň následující text. 

D. Kvasničková

Samičky komárů přečkávají zimu ve stavu ztuhlosti třeba ve sklepě a na jaře (obvykle do května) kladou do vody.  Z nich se vyvine nejprve , která se živí planktonem, zanedlouho se změní v , ve které dojde k přestavbě těla, a z ní zakrátko vylétne  – samečci se pak živí květním nektarem a samičky ptáků i savců, často právě člověka.

Doplň chybějící slova na základě pozorování obrázku a vyber mezi slovy nedokonalý a dokonalý:   Komáři jsou hmyz křídlý, jejich proměna ve vývoji je .


11