38

Bioplynová stanice

 

Biologické odpady ze zemědělství i z potravinářství  promíchané s vodou se dají využívat  k výrobě bioplynu prostřednictvím biotechnologie – využíváním mikroorganismů. Tyto mikroorganismy získávají energii pro svůj život různými způsoby kvašení  čili fermentace.

Prohlédni si obrázek  zařízení pro výrobu bioplynu.                   

VK - compiled from free sources

Doplň podle obrázku postup výroby bioplynu:

Bioodpad s vodou (kejda) se převádí do kvasné nádoby čili , kam se dodávají mikroorganismy. Působením bakterií za nepřístupu vzduchu vzniká . Ten se odvádí do strojovny k výrobě a zbytkové se využívá k vytápění budov a k zahřívání fermentoru. Elektřina se buď přímo spotřebovává, nebo se

Jak se říká spojené výrobě elektřiny a tepla?

Nevíš –li, vyřeš tajenku, jak se toto kombinované využití energie označuje:

Uveď vždy 1.slabiku ze slov:

 Co to je     slovo   1. slabika  
 jízdní sportovní prostředek  
 vysoké postavení v armádě       
opak vidím    
označení vzhledových rozdílů lidí    
finanční vyjádření hodnoty   
Které jsou dvě základní výrobní části kogenerace?

Podívej se, jak bioplynová stanice vypadá. Je někde v okolí?

Autor: Nico (talk) 13:22, 13 September 2008 (UTC)/ Nils Jepsen – Vlastní dílo (own photo), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4777304

Bioplyn má podobné vlastnosti jako zemní plyn – obsahuje 40 – 75% metanu.

Pro zajímavost:

Výroba elektrické  energie z bioplynu je již v některých státech jako v Německu, Dánsku  a dalších velmi rozšířená. V Evropské unii se z bioplynu vyrábí už asi o 45% více energie, než je energie získávaná u nás z Temelína. Pro výrobu bioplynu se využívají také odpady z čistíren odpadních vod,  komunální odpady, plyn ze skládek odpadů  a odpady z potravinářského průmyslu.

Někdy se pro výrobu bioplynu  a podobně pro výrobu bionafty a biolihu používají také rostliny pěstované pro tento účel. Někteří zemědělci se  pak snaží, aby jejich výnosy  takových rostlin byly co největší a někdy proto nedodržují  osevní postupy, což  poškozuje půdu.  Víš, které rostliny se u nás tak někdy pěstují v příliš velké míře a k čemu takové jednání vede?

Porovnej , co je správnější - používat pro výrobu bioplynu různý  bioodpad, nebo záměrně pěstované rostliny?

Svou odpověď zdůvodni: 

K získávání energie je možno využít i vodní řasy, které se už někdy speciálně pro bioplynové stanice pěstují. Vyhledej některou zajímavost o využití vodních řas pro energetiku, napiš o tom stručné sdělení a vlož sem.

Potom porovnej zajímavosti s ostatními spolužáky. Proč je dobré sledovat novinky v této oblasti?  


11