39

Louky a živočichové

Louky - toto prostředí  velmi rozmanitých rostlin  - vytváří podmínky i pro rozmanitost živočichů na těchto místech. Na loukách žije velmi mnoho různých druhů živočichů.

Na loukách žije velmi mnoho různých živočichů :

V půdě žijí nejmenší bezobratlí živočichové: zejména různé žížaly, mnohonožky a stinky (drobní korýši), kteří se živí zbytky rostlin a dalšími organickými látkami – a  stonožky, které představují malé dravce.

VK - kompilace z volných zdrojů

Na loukách bývají nejnápadnější různí denní  motýli,  které můžeme pozorovat v různých etapách jejich života – jako housenky vylíhnuté z vajíček, jako kukly vytvořené housenkami nebo jako  nápadné dospělce, kteří jsou přizpůsobeni k sání šťávy z květů a vyznačují se barevností  a zvláštností velkých křídel se šupinkami na povrchu a nápadnými tykadly.

Toto vše je babočka – paví oko : dospělec, housenka, kukla

VK - kompilace z volných zdrojů

Prohlédni si i následující obrázky  –  detail sosáčku motýla, složeného oka a šupinek na křídlech, které jim dodávají barvu, lesk a  zvláštní hebkost.

Ještě více je rozšířena babočka kopřivová, a to téměř po celém světě.  A neméně jsou rozšíření drobní motýlci jako  jsou různí modrásci, žluťásci, ohniváčci a podobní.

VK - kompilace z volných zdrojů

Největším naším denním motýlem je otakárek fenyklový

VK - kompilace z volných zdrojů

                                     největší  denní motýl u nás

Někteří motýli létají spíše v noci; největší z nich - lišaj smrtihlav , který se u nás vyskytuje jen vzácně – žije hlavně v Africe a teplejších oblastech Evropy.

VK - kompilace z volných zdrojů

Prohlédni si ještě příklady nočních motýlů u nás:                                                           

VK - kompilace z volných zdrojů

Proč jsou v současné době již mnozí motýli vzácní?   Uvaž, jak se na loukách hospodaří – co se používá:      

Nejvíce bezobratlých živočichů na našich loukách představují  různí brouci, mouchy (tzn. hmyz dvoukřídlý), hmyz blanokřídlý (tj. včely, vosy a čmeláci) a rozšířený je  v tomto prostředí i hmyz rovnokřídlý  (kobylky, saranče a cvrčci ).

Prohlédni si alespoň nejčastější zástupce těchto skupin lučních živočichů:

Určitě každý zná brouka na prvním obrázku – napiš k němu jméno – méně už je známá jeho larva, která, tak jako dospělý brouk, likviduje hlavně mšice

VK - kompilace z volných zdrojů

                 jeho larva                            střevlík měděný                              hrobařík obecný

Střevlíci loví zejména drobné plže - jsou to dravci, hrobaříci se živí hlavně mrtvolkami hmyzu – jsou to rozkladači.

Larvy mouchy pestřenky rybízové požírají mšice,  čmeláci opylují květy a jsou chráněni,  vosy jsou naopak dravé a živí se nejen sladkými plody, ale i hmyzem. Sáním rostlinných šťáv se živí  drobounké mšice  (obrázek je asi 25-30x zvětšen).

VK - kompilace z volných zdrojů
Na suchých stráních žije také býložravá saranče čárkovaná, cvrček polní i kobylka zelená, která se živí převážně drobným hmyzem.
VK - kompilace z volných zdrojů

V travních společenstvech žije i mnoho obratlovců; hmyzem se živí žáby, ještěrky, mnozí hmyzožraví ptáci a také krtci. Naopak králíci, zajíci, hraboši, křečci i sysli se živí rostlinami – a jejich množství v travních společenstvech regulují draví ptáci jako např. poštolky, šelmy jako lasice.

Vyhledej obrázky některých obratlovců – představitelů uvedených skupin a vlož je sem

Složité souvislosti mezi obyvateli luk a pastvin si můžeme naznačit názorně takto:

VK  D. Kvasničková
VK D.Kvasničková
VK D. Kvasničková
VK D. Kvasničková

11