62

Kroužkovci 

V současné době je známých asi 1 000 000 různých druhů živočichů a pro  lepší orientaci v této obrovské rozmanitosti se třídí do různých skupin nejen podle vzhledu, způsobu života  a  podobných nápadných znaků, ale hlavně podle jejich předpokládané příbuznosti – tj. vývojových souvislostí. Ty se projevují v některých základních znacích především ve stavbě těla a  ve způsobech rozmnožování. Dnes víme, že mnohé organismy v průběhu miliony let trvajícího vývoje nejenom vznikaly, ale také postupně vyhynuly, že se postupně v jednotlivých skupinách organismů měnil počet druhů, a tak se v současné době do některých v geologické minulosti velkých skupin řadí poměrně malý počet dnes žijících druhů, zatímco jiné skupiny jsou nyní zřejmě na vrcholu svého vývoje  a řadíme do nich tisíce dnes žijících druhů.

Kroužkovci  jsou jeden z velmi dávných kmenů živočichů. Nyní je  známo přes 16 000 druhů, které se do této skupiny zařazují,  ale v naprosté většině jde o druhy, které jsou velmi malé, vyskytují se hlavně v mořích – někteří žijí jako dravci, jiní jako parazité nebo podobně jako zástupce hojně žijící i u nás - žížala obecná.

Typickým znakem pro tyto živočichy je rovnoměrné článkování těla – a to i uvnitř celého těla. Vylučovací, rozmnožovací a nervová soustava se opakují v každém tělním článku. Soustava cévní a trávicí prochází celým tělem.

VK - kompilace z volných zdrojů
VK - kompilace z volných zdrojů

Napiš samostatně, co víš o žížale – proč má velmi důležitý význam v přírodě?    

Prohlédni si obrázek vnější stavby těla žížaly a uveď, z čeho se skládá její tělo? 

Co tvoří povrchové části každého článku? 

U vnitřních soustav, které se opakují uvnitř každého článku, uveď stručně význam každé soustavy pro život žížaly. 

soustava trávící:

soustava cévní:

soustava vylučovací:

soustava nervová:

U jednotlivých druhů se stavba těla liší v závislosti na způsobu života; usuď, při kterém způsobu života jsou tělní soustavy vyvinuty dokonaleji – a při kterém jsou naopak málo vyvinuté až zakrnělé: 

Možná jste někdy něco slyšeli také o pijavce  - a pokud jste rybáři, pak zřejmě víte, co je nitěnka. Zjistěte si samostatně zajímavé informace  a napište je pod obrázky těchto nepatrných kroužkovců, kteří jsou stále pro člověka velmi užiteční.

VK - kompilace z volných zdrojů

                          pijavka lékařská                                        nitěnky (nákres, foto, mikrofoto)

   Zjištěné informace o pijavce:    

   Zjištěné informace o nitěnkách: 

      Pamatuj!    V přírodě mají velký význam i velmi malí živočichové – a často mají i  praktický význam pro nás!!!!!


11